Tilblivelsen af en Terapeut
– specialistgodkendt kursus om kunsten at lave god terapi
Dato: d. 20. og 21. november 2025 på Comwell Hvide Hus Aalborg
Formål
Når man arbejder som terapeut, mærker langt de fleste en udvikling, som tiden går. Man føler sig skarpere, mere bevidst om væsentlige elementer i det terapeutiske rum, og kan måske endda føle, at man sidder mere og mere roligt i terapeutstolen. Det kan også gå den anden vej: at man pludselig kigger sig selv i spejlet og tænker ”hvad ved jeg i bund og grund om noget?” og ”hvad har jeg egentlig gang i?”.
Man kan tvivle meget på sig selv, sin egen kunnen og mulighed for at hjælpe klienterne. I supervision opleves mange terapeuter at beskrive en form for ”imposter syndrome”; at man er en bedrager, som skjuler hvor frygteligt lidt, man i virkeligheden ved og kan, og kan frygte eksponering heraf og den dertilhørende skam.
Alt dette ser ud til at være en del af en normal udvikling, men kan stadig virke overvældende for terapeuter.
På kurset vil vi give dig en grundig indføring i terapeutens udvikling fra den allerførste terapisamtale til at have siddet i stolen mange år. Du vil få viden om psykoterapiens historie og om det virksomme ved psykoterapi, samt få indsigt i, hvad den effektive hjælper egentligt formår. Vi vil desuden fokusere på terapeutens eget arbejde med sig selv, og hvad dette kan betyde for klienternes udvikling i terapien.
Du bliver klogere på, hvordan tilknytningsteorien kan anvendes i forståelsen af, hvilke klienter du muligvis har nemmere ved at hjælpe end andre. Meget af teorien har sit afsæt i psykodynamisk tænkning, men kan fint anvendes praktisk af terapeuter med ståsted i andre psykoterapeutiske metoder.
Du trænes på kurset ikke i at anvende en bestemt terapeutisk metode, men derimod er fokus på de fælles terapeutiske faktorer og terapeutens selv.


Læringsmål
Du vil få indsigt og viden i:
- Hvad psykoterapi er for en størrelse
- Hvad der virker i psykoterapi
- Hvordan en terapeut bliver til
- Hvad den gode terapeut formår
- Hvordan terapeutens arbejde med sig selv kan have stor betydning for klienten
- Hvordan du rent praktisk kan gå til at lave vurderinger af, hvornår og hvordan din egen person spiller ind på dine terapiforløb
Du vil få kompetence i at:
- Reflektere over, hvordan du kan positionere dig i svære psykoterapeutiske samtaler
- Reflektere over, hvordan du passer på dig selv som terapeut
- Reflektere over, hvordan du i din praksis kan gå mere nuanceret til oplevelsen af at være skiftevis dygtig eller elendig som terapeut
Målgruppe
Kurset er rettet mod psykologer og læger, der arbejder med psykoterapeutisk behandling og som betragter sig selv som terapeut i deres professionelle virke. Andre faggrupper, der også laver psykoterapeutisk behandling, er meget velkomne og vil også kunne have gavn af kurset (max 25 % af deltagerne). Du skal have interesse i at udforske både ”terapeuten” som en mere generel figur, samt din egen udvikling som terapeut og din egen forståelse af, hvad det vil sige for dig at være terapeut.
Godkendt til
Alle specialistuddannelser på det tværgående modul med 12 timer. På det tværgående modul er formålet, at du opnår en bred viden inden for voksenområdet og særligt for dette kursus udvider din forståelse for, hvordan en terapeut bliver til.
Undervisningsform
Kurset veksler mellem oplæg fra underviseren, gruppearbejde, refleksion og diskussion i plenum.


Om underviserne
Psykolog Sandie Johansen, cand.psych.aut., specialist og supervisor i klinisk psykologi og psykoterapi med voksne
Sandie Johansen er privatpraktiserende psykolog i Aalborg. Hun er specialist og supervisor i klinisk psykologi og i psykoterapi med voksne.
Sandie har arbejdet 16 år som psykolog, og arbejdet på flere forskellige områder: Som klinisk psykolog i psykiatrien og som sundhedspsykolog på Aalborg Universitetshospital samt ved Kræftens Bekæmpelse, og har derudover været i jobcenterregi i en del år.
Sandie har arbejdet psykoterapeutisk hele sin psykologkarriere med både korttidsterapi og med længerevarende terapiforløb. Hun arbejder nu som selvstændig psykolog med en blanding af terapi, undervisning og supervision samt er tilknyttet som ekstern konsulent ved Rigspolitiet, hvor hun hjælper med diverse støttetiltag ved Dansk Politi.
Sandie er særligt optaget af det virksomme ved psykoterapi og hvordan vi kan forstå og behandle psykisk mistrivsel via samtale.


Psykolog Marie Louise Rimestad, cand.psych.aut., Ph.d. og specialist i klinisk psykologi og i psykoterapi med voksne
Marie Louise Rimestad er også privatpraktiserende psykolog i Aalborg. Hun er ph.d. i klinisk psykologi samt specialist i psykoterapi med voksne, og har videreuddannelse indenfor supervision.
Marie Louise har en baggrund i psykoterapiforskning fra Aarhus Universitet, og har også lavet forskning i Sundhedsstyrelsen i forbindelse med nationale kliniske retningslinjer.
Marie Louise har som kliniker specialiseret sig i parterapi, herunder især indenfor emotionsfokuseret parterapi, som hun arbejdet med de sidste 10 år. Marie Louise har også erfaring på familieområdet, hvor hun har interesseret sig for samspil i familier og udvikling af hhv. sunde og dysregulerede dynamikker imellem voksne og børn.
Marie Louise arbejder i sin private praksis både med korttidsterapi og længere terapeutiske forløb samt med undervisning og supervision af andre professionelle. Marie Louise interesserer sig især for at forstå og arbejde med blokeringer i både det terapeutiske rum og i supervision. Hun er også optaget af terapeutens forståelse af og omsorg for sit eget selv.
Det praktiske
Afholdes: Comwell Hvide Hus Aalborg torsdag d. 20. November og fredag d. 21. November 2025, begge dage fra kl. 8-16
Forplejning: Kurset er med fuld forplejning hele dagen. Der er velkomst og morgenbuffet kl. 8-8:30, frokost og drikkevarebuffet mellem kl. 12-13, samt kage og sunde snacks om eftermiddagen. Undervisningen går i gang kl. 8:30.
Pris: Kurset koster 4200 kr. eksklusiv moms for 2 dages kursus, i alt 12 timers undervisning. Hvis kurset tages som en del af specialistuddannelsen, er det momsfritaget.
Tilmelding: Senest 1. oktober 2025. Tilmeldingen er bindende. Oplys navn, arbejdsplads, e-mail, tlf.nr. og om der er særlige hensyn i forbindelse med maden.
Send mail til psykolog-rimestad@protonmail.com for tilmelding og eventuelle spørgsmål.
Forberedelse
For at være bedst muligt forberedt, anbefaler vi, at du læser følgende 2 artikler inden kurset:
- Hougaard, E. (2021). PSYKOTERAPIFORSKNING GENNEM 100 år – HVOR LANGT ER VI NÅET? Psyke & Logos, 42(1), 12–38.
- Thuesen, M. (2015). Terapeutens behov for at hele. Matrix. 32(1), 4-26.
Litteratur
Daniels, S. (2021) Tilknytning og omsorgsarbejde: personlige rødder og faglig praksis. Arboreta.
Hougaard, E. (2021). PSYKOTERAPIFORSKNING GENNEM 100 ÅR – HVOR LANGT ER VI NÅET? Psyke & Logos, 42(1), 12–38.
Jørgensen, C. R. (2018) Den Psykoterapeutiske Holdning, Hans Reitzels Forlag.
Miller, S.D., Hubble, M.A., & Duncan, B.L. (November/December, 2007). Supershrinks: Learning from the field’s most effective practitioners. The Psychotherapy Networker, 31(6), 26-35, 56.
Nissen-Lie, H. A., Rønnestad, M. H., Høgland, P. A., Havik, O. E., Solbakken, O. A., Stiles, T. C. & Monsen, J. T. (2017). Love Yourself as a Person, Doubt Yourself as a Therapist? Clinical Psychology and Psychotherapy, 24, 48-60.
Symington, N. (1996) The Making of a Psychotherapist. Karnac Classics.
Symington, N. (2002) A Pattern of Madness. Karnac Books.
Thuesen, M. (2012). Terapeutisk forandring gennem terapeutens egne emotionelle processer. Psyke & Logos. 33(1), 66-86.
Thuesen, M. (2015). Terapeutens behov for at hele. Matrix. 32(1), 4-26.